Zdena Herfortová

statkářka

Narozena: 8.10.1945

Místo: Brno

Životopis: Zdena Herfortová vždycky toužila být herečkou. V moravské metropoli proto vystudovala JAMU, kde působí od roku 1976 jako pedagog herecké výchovy, posléze jako vedoucí muzikálového ateliéru; své zkušenosti předávala např. Aleně Antalové, Petře Jungmanové, Igoru Ondříčkovi, Lindě Stránské, Robertu Jíchovi a dalším...

V současnosti je členkou Městského divadla Brno (od 1.2.1992). Žije a pracuje v Praze i v Brně, a tak mezi obě města dělí i svoji náklonnost. Je držitelkou Ceny Thálie 1995 za herecký výkon v titulní roli Alžběty Anglické, v roce 1999 se dostala do užší nominace za herecký výkon v inscenaci Les (Raiza Gurmyžská). Předávání Cen Thálie ostatně sama i později uváděla. Pokud jde o její divadelní role, můžeme zmínit např. Romeo a Julie, Strakonický dudák, Vojna a Mír, Věc Makropulos, Hello Dolly a mnoho dalších.

Významné jsou i její role televizní, filmové a rozhlasové, diváci ji dnes znají ponejvíce ze seriálu ČT Četnické humoresky, v menší roli jste ji mohli vidět i v seriálu Škola Na výslunní.

Filmografie:

2007 "Škola Na výslunní"
2005 "Hop nebo trop"
2003 Šťáva (TV)
2002 O svatební krajce (TV)
2001 Podzimní návrat
2000 "Četnické humoresky"
1999 Zakletý vrch (TV)
1998 Brouk v hlavě (TV)
Přehmat (TV)
1993 Kaspar Hauser
Případ Auffenberg (TV)
1991 Honzík (TV)
Pravda visí na vlásku (TV)
1989 Vampýr (TV)
Smrt v kruhu (TV)
1988 Chirurgie (TV)
1986 Případ žárlivého muže
1984 Stopy zločinu: velká rána (TV)
1983 Třetí skoba pro kocoura
Trnové pole (TV)

Přečtěte si:
Krátký článek o účinkování Zdeny Herfortové v seriálu Četnické humoresky v magazínu Atlas.cz

Novinky Tvůrci Fotogalerie Texty Návštěvní kniha
O seriálu Herci Místa natáčení Odkazy Kontakt